Cake pops - ciastka na patyku z nutellą

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Cake pops z poniższego przepisu to mocno czekoladowe ciasteczka z dodatkiem nutelli, mascarpone oraz czekolady. Można je dowolnie ozdobić, ale jeżeli nie macie za dużo wolnego czasu polecam zaczerpnąć pomysłu i inspiracji ze zdjęć.

  • 30 min

Składniki:

  • 450 g pokruszonego, suchego ciasta (ciasto czekoladowe, murzynek, biszkopt itp.)
    60 g serka mascarpone (4 łyżeczki)
    100 g nutelli (7 łyżeczek)
    tabliczka gorzkiej czekolady (do obtoczenia)
    1 łyżka oleju
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Cake pops - ciastka na patyku z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z nutellą oraz serkiem mascarpone. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i chłodzić 20 minut w lodówce.
  • 2. Ciasto wyjąć, zrolować wałek o grubości około 3 cm i ciąć równe kawałki o długości 3cm. Uformować kulki.
  • 3. Czekoladę z 1 łyżką oleju roztopić w kąpieli wodnej.
  • 4. Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie, a następnie wbić w środek kulki, mniej więcej do jej połowy. Cake pops poukładać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) patyczkami do góry i schłodzić około 15 minut w lodówce. Dzięki temu nasze cake pops zastygną na patyczkach i będzie się je łatwiej dekorowało.
  • 5. Po upływie około 15 minut cake pops wyciągnąć z lodówki, a czekoladę ponownie rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka ozdabiamy najpierw czekoladą, a następnie kolorową posypką.
  • 6. Po ozdobieniu ciasteczka wbijamy w coś twardego, pomarańcze jabłka, lub jeżeli posiadamy duże sitko do odcedzania makaronu z małymi oczkami wkładamy patyczki w sitko. Ja akurat tak zrobiłam, zmieściły się wszystkie cake pops i ładnie wyschły.
  • 7. Cake pops to świetne ciasteczka, bardzo łatwe w wykonaniu, a bardzo efektowne. Można je wykonać idąc do kogoś z wizytą, na przyjęcie dla dzieci dekorując kolorowa posypką, a ozdobione gorzką czekoladą, zastąpią ekskluzywne praliny. Ja od kiedy usłyszałam o efektownych pop cakes szaleje na ich punkcie i wykonuje na wszystkie możliwe okazje, eksperymentując ze smakami i ozdobami.

Porady

Po wyschnięciu czekolady, cake pops można przechowywać dość długo w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_11-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować