Wegańska zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym

4.48 (190 ocen)

  • 60 min
  • Łatwy

Ta zupa, to genialna kombinacja. Prosta i smaczna, a o tej porze roku ciepły posiłek jest obowiązkowy.

  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju;
    - 2 ząbki czosnku;
    - 1 cebula;
    - 1 marchewka;
    - 1 mała pietruszka;
    - kawałek selera;
    - 3 ziemniaki;
    - 1/2 pora;
    - 1 łyżeczka mielonej kozieradki;
    - 1 kalafior;
    - 4 łyżki soku z cytryny;
    - 250 ml mleka kokosowego;
    - sól;
    - pieprz świeżo mielony;
    - garść świeżego posiekanego koperku.
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wegańska zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek lub olej. Cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek drobno posiekaj. Marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pora również pokrój w kostkę. Na oliwie chwileczkę podsmaż cebulę z czosnkiem, następnie dodaj marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki oraz pora. Wszystkie składniki wymieszaj, chwileczkę podsmaż. Kolejno zalej wrzącą wodą. Wsyp kozieradkę. Kalafiora umyj, podziel na różyczki i dodaj do zupy. Gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodaj przyprawy, sok z cytryny oraz mleko kokosowe i zagotuj. Przed podaniem dodaj dużo posiekanego koperku i wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.42 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Zupa Curry

To może cię zainteresować