Udka z pieczarkami,boczkiem i śmietaną

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Ciekawe połączenie mięsa z wędzonym boczkiem i pieczarkami,z dodatkiem śmietany i wytrawnego wina.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 średnie udka 2 ząbki czosnku 15 dkg wędzonego boczku 150 ml śmietanki 30% 100ml białego wytrawnego wina 30dkg pieczarek 3 łyżki oleju sól,pieprz ,posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z pieczarkami,boczkiem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy,osuszamy,przekrawamy na połówki.Oprószamy solą i pieprzem,odstawiamy na 30 minut.Boczek kroimy w paseczki,wysmażamy na patelni do lekkiego zrumienienia.Tłuszcz odlewamy,boczek odkładamy.Udka obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor,zdejmujemy z patelni.Na tłuszcz po udkach wrzucamy pokrojone w cwiartki lub plasterki pieczarki,smażymy aż zaczną się rumienic,dodajemy posiekany czosnek i boczek,smażymy 2-3 minuty.Wlewamy wino ,zagotowujemy i wlewamy śmietanę.Mieszamy i gotujemy ok 3 minut,aż lekko zgęstnieje.Do naczynia żaroodpornego przekładamy udka,na to wykładamy pieczarki z dodatkami,przykrywamy i pieczemy 35 minut.Następnie odkrywamy i pieczemy kolejne35 minut.Podajemy posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować