Ucierane z malinami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

puszyste ciasto z malinami i chrupiacą kruszonką

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    szczypta soli
    160 g cukru
    4 duże jajka
    200 g mąki pszennej
    40 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    600 g malin
    150 g mąki pszennej
    100 g masła
    50 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ucierane z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
    W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodać szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
    Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.
    Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Komentarze

Podobne przepisy

4.68 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ucierane

To może cię zainteresować