Tortownica 22 cm
Ciasto:
40 g masła
150 g cukru
115 g mąki typ 450
25 g kakao
6 jajek
Nasączenie:
1/4 szklanki likieru wiśniowego
1/2 gorącej przegotowanej wody
Bita śmietana:
600 g śmietany 30%
3 śmietan-fixy
2,5 łyżki cukru pudru
1/2 laski wanilii
Polewa czekoladowa:
40 g masła
60 g czekolady mlecznej
60 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
3 łyżki borówek amerykańskich
1.Ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać i odstawić na bok.
2. Żóltka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny krem. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru.
3.Następnie dodać krem żółtkowy i delikatnie mieszać łyżką drewnianą.
4.Stopniowo dodawać składniki suche cały czas delikatnie mieszać.
5.Na koniec dodać masło i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Wyrównać. Piec 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wskazanym czasie piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki. Po około 20 minutach wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z formy i ostudzić całkowicie. Następnie przekroić wzdłuż na pół..
6.Nasączenie: Do miseczki przelać likier i dobrze wymieszać go z wodą.
7.Wykonanie: Do wysokiej miski przelać śmietanę i dodać ziarenka wanilii. Wsypać cukier i wstępnie ubić. Dodać zagęstniki i ubić na sztywno. Na talerz położyć pierwszy krążek ciasta, (zapiać obręcz tortownicy) i nasączyć go połową otrzymanego płynu.
8.Nałożyć bitą śmietanę ( odrobinę zostawić do dekoracji) i równomiernie rozsmarować. Położyć drugi krążek ciasta i lekko docisnąć. Nasączyć resztą płynu. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową.
9.Polewa: Czekoladę pokroić drobno. Do małego rondelka przełożyć masło i roztopić go. Dodać kawałki czekolady i mieszać aż się rozpuści. Rozsmarować ją na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki aby zastygła. Udekorować kleksami bitej śmietany i borówkami. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Smacznego!
Komentarze