Tort wuzetka

4.49 (162 ocen)

  • Dla 10 osób

Zapraszam na pyszną wuzetkę podaną jako tort a nie kostkę:)

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    40 g masła
    150 g cukru
    115 g mąki typ 450
    25 g kakao
    6 jajek

    Nasączenie:

    1/4 szklanki likieru wiśniowego
    1/2 gorącej przegotowanej wody
    Bita śmietana:
    600 g śmietany 30%
    3 śmietan-fixy
    2,5 łyżki cukru pudru
    1/2 laski wanilii

    Polewa czekoladowa:

    40 g masła
    60 g czekolady mlecznej
    60 g czekolady gorzkiej

    Dodatkowo:
    3 łyżki borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać i odstawić na bok. Żóltka oddzielić od białek.
  • żółtka utrzec z cukrem 2. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny krem. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru.
  • ubite białka połaczyć z kreme żółtkowym 3. Następnie dodać krem żółtkowy i delikatnie mieszać łyżką drewnianą.
  • dodać suche składniki 4. Stopniowo dodawać składniki suche cały czas delikatnie mieszać. Na koniec dodać masło i delikatnie wymieszać.
  • ciasto wylać do tortownicy 5. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Wyrównać. Piec 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wskazanym czasie piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki. Po około 20 minutach wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z formy i ostudzić całkowicie. Następnie przekroić wzdłuż na pół..
  • likier połączyć z wodą 6. Nasączenie: Do miseczki przelać likier i dobrze wymieszać go z wodą.
  • rozsmarować bitą śmietanę 7. Wykonanie: Do wysokiej miski przelać śmietanę i dodać ziarenka wanilii. Wsypać cukier i wstępnie ubić. Dodać zagęstniki i ubić na sztywno. Na talerz położyć pierwszy krążek ciasta, (zapiać obręcz tortownicy) i nasączyć go połową otrzymanego płynu. Nałożyć bitą śmietanę ( odrobinę zostawić do dekoracji) i równomiernie rozsmarować.
  • 8. Położyć drugi krążek ciasta i lekko docisnąć. Nasączyć resztą płynu. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową.
  • czekoladę rozpuścić w maśle 9. Polewa: Czekoladę pokroić drobno. Do małego rondelka przełożyć masło i roztopić go. Dodać kawałki czekolady i mieszać aż się rozpuści. Rozsmarować ją na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki aby zastygła. Udekorować kleksami bitej śmietany i borówkami. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować