1.Ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać i odstawić na bok. Żóltka oddzielić od białek.
2.Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny krem. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru.
3.Następnie dodać krem żółtkowy i delikatnie mieszać łyżką drewnianą.
4.Stopniowo dodawać składniki suche cały czas delikatnie mieszać. Na koniec dodać masło i delikatnie wymieszać.
5.Piekarnik rozgrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Wyrównać. Piec 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wskazanym czasie piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki. Po około 20 minutach wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z formy i ostudzić całkowicie. Następnie przekroić wzdłuż na pół..
6.Nasączenie: Do miseczki przelać likier i dobrze wymieszać go z wodą.
7.Wykonanie: Do wysokiej miski przelać śmietanę i dodać ziarenka wanilii. Wsypać cukier i wstępnie ubić. Dodać zagęstniki i ubić na sztywno. Na talerz położyć pierwszy krążek ciasta, (zapiać obręcz tortownicy) i nasączyć go połową otrzymanego płynu. Nałożyć bitą śmietanę ( odrobinę zostawić do dekoracji) i równomiernie rozsmarować.
8.Położyć drugi krążek ciasta i lekko docisnąć. Nasączyć resztą płynu. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową.
9.Polewa: Czekoladę pokroić drobno. Do małego rondelka przełożyć masło i roztopić go. Dodać kawałki czekolady i mieszać aż się rozpuści. Rozsmarować ją na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki aby zastygła. Udekorować kleksami bitej śmietany i borówkami. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Smacznego!
Komentarze