Tort wuzetka

  • wyświetlono: 1365 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na pyszną wuzetkę podaną jako tort a nie kostkę:)

PolskaGotuje
  • 10 porcje

Składniki

Ciasto:

40 g masła
150 g cukru
115 g mąki typ 450
25 g kakao
6 jajek

Nasączenie:

1/4 szklanki likieru wiśniowego
1/2 gorącej przegotowanej wody
Bita śmietana:
600 g śmietany 30%
3 śmietan-fixy
2,5 łyżki cukru pudru
1/2 laski wanilii

Polewa czekoladowa:

40 g masła
60 g czekolady mlecznej
60 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:
3 łyżki borówek amerykańskich

Sposób przygotowania przepisu:

Tort wuzetka

  • 1. Ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać i odstawić na bok. Żóltka oddzielić od białek.
  • żółtka utrzec z cukrem2. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny krem. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru.
  • ubite białka połaczyć z kreme żółtkowym3. Następnie dodać krem żółtkowy i delikatnie mieszać łyżką drewnianą.
  • dodać suche składniki4. Stopniowo dodawać składniki suche cały czas delikatnie mieszać. Na koniec dodać masło i delikatnie wymieszać.
  • ciasto wylać do tortownicy5. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Wyrównać. Piec 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wskazanym czasie piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki. Po około 20 minutach wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z formy i ostudzić całkowicie. Następnie przekroić wzdłuż na pół..
  • likier połączyć z wodą6. Nasączenie: Do miseczki przelać likier i dobrze wymieszać go z wodą.
  • rozsmarować bitą śmietanę7. Wykonanie: Do wysokiej miski przelać śmietanę i dodać ziarenka wanilii. Wsypać cukier i wstępnie ubić. Dodać zagęstniki i ubić na sztywno. Na talerz położyć pierwszy krążek ciasta, (zapiać obręcz tortownicy) i nasączyć go połową otrzymanego płynu. Nałożyć bitą śmietanę ( odrobinę zostawić do dekoracji) i równomiernie rozsmarować.
  • 8. Położyć drugi krążek ciasta i lekko docisnąć. Nasączyć resztą płynu. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową.
  • czekoladę rozpuścić w maśle9. Polewa: Czekoladę pokroić drobno. Do małego rondelka przełożyć masło i roztopić go. Dodać kawałki czekolady i mieszać aż się rozpuści. Rozsmarować ją na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki aby zastygła. Udekorować kleksami bitej śmietany i borówkami. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortczekoladabita śmietana

Komentarze

Podobne przepisy

image-1m8onyd

Dodane przez: happysad

Wuzetka

Pyszne ciasto dla osób lubiących...

Wuzetka wykońcozna kleksem

Dodane przez: katarzynagotuje

Wuzetka

Słodkie ciasto, którego nazwa pochodzi...

gotowa wuzetka

Dodane przez: wilanowskamonika

Wuzetka

Zawsze wychodzi przepyszna

Torcik Wuzetka

Dodane przez: gotowanietoproste

Torcik Wuzetka

Przepis ten spostrzegłam na jednym...

Wuzetka walentynkowa

Dodane przez: Kociołek Iwony

Wuzetka walentynkowa

Walentynkowa wersja wuzetki wzbogacona...

Wuzetka z twarogiem

Dodane przez: alaaa

Wuzetka z twarogiem

Wuzetki które pamiętam z dzieciństwa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE