wuzetka

4.49 (179 ocen)

  • 60 min

pyszna

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:

    pierwsze składniki:
    kostka ( 200 g ) masła lub margaryny
    3 łyżki kakao
    1,5 szklanki cukru
    8 łyżek wody
    1 cukier waniliowy

    drugie składniki:
    4 jajka
    3 łyżki cukru
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM:
    500 ml śmietany kremówki lub 30 %
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa

    POLEWA:
    3 łyżki mleka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    100 g masła albo margaryny

    DŻEM PORZECZKOWY

    DODATKOWO:
    250 ml śmietany kremówki lub 30% do dekoracji
    2 łyżki cukru pudru

    blacha 35 na 20 cm
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Wuzetka

Wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PIERWSZE SKŁADNIKI ciasta gotować ok. 3 minuty - ostudzić.
  • 2. DRUGIE SKŁADNIKI ciasta: białka ubić z cukrem, żółtka wmiksować do ostudzonej masy kakaowej. Masę kakaową wlewać do ubitej piany,dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać. Piec w temp. 160 stopni 35-40 minut na papierze do pieczenia lub papierze śniadaniowym ( do suchego patyczka ). Po ostudzeniu przekroić. Połowę ciasta, która zostaje na blasze posmarować dżemem porzeczkowym.
  • 3. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej przegotowanej wody. Ostudzić.
  • 4. 500 ml kremówki ubić z cukrami - dodać ostudzoną galaretkę. Wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem - przykryć drugą połową ciasta.
  • 5. POLEWA: mleko z cukrem przegotować - dodać kakao i masło - dobrze wymieszać ( nie gotować ). Rozprowadzić na wierzchu ciasta.
  • 6. 250 ml kremówki ubić z pudrem - udekorować ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować