Spód:
● 15 dag herbatników
● 10 dag masła
Masa serowa:
● 50 dag twarogu
● 2 galaretki w jednakowym kolorze
● 10 dag cukru
Oraz:
● galaretka, np. o smaku kiwi
● owoce do dekoracji, np. kiwi
● okrągłe biszkopty
Torcik serowy z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: masło roztapiamy na małym ogniu, herbatniki kruszymy i dokładnie mieszamy z masłem na jednolitą masę. Wykładamy dno tortownicy o średnicy 26 cm.
2.Masa serowa: twaróg miksujemy z cukrem na jednolitą masę, galaretki rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody, studzimy i mieszamy z twarogiem. Wkładamy do tortownicy i schładzamy.
3.Galaretkę o smaku kiwi rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Gdy masa serowa trochę stężeje, układamy plastry kiwi, a wokół brzegu połówki biszkoptów. Zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.
Komentarze