Tartaletki z borówkami, budyniem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki.
Jajka, proszek i cukier dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Foremki do tartaletek natłuszczamy - ja użyłam odrobiny margaryny.
Ciasto wałkujemy, wycinamy koła tartaletkami.
Następnie koła wkładamy do foremek, palcami dociskamy ciasto do dna i boków.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Z reszty ciasta wycinamy ciasteczka :)
Borówki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dosypujemy cukier.
Gdy zaczną się gotować - wsypujemy budyń, cały czas dokładnie mieszając, by nie powstały grudki.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy cukier - cały czas miksując.
Na koniec wsypujemy skrobię - miksujemy.
Na gotowe babeczki nakładamy masę budyniową.
Gdy masa ostygnie, szprycą wyciskamy bezę.
Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO :)
Beza jest "miękka". Jeśli chcemy by była "chrupiąca," musimy dać więcej cukru kryształu.
Komentarze