Jabłecznik z budyniem i bezą

  • wyświetlono: 10502 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 1

Pyszne ciasto z jabłkami, przekładane kruchym ciastem, masą budyniową z chrupiącą bezą. Nie za słodkie, najsmaczniejsze na 2-3 dzień.

IMG_1607 — kopia

Składniki

Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
250g masła
pół szklanki cukru
op.cukru waniliowego (16g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
3 żółtka
2 łyżki kakao

Krem budyniowy: 0,5 l mleka
budyń śmietankowy
pół szklanki śmietany 18 proc.
galaretka cytrynowa

Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
2 łyżeczki cynamonu

Beza: 3/4 szklanki cukru
5 białek (3 białka z kruchego ciasta)

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik z budyniem i bezą

  • kruche ciasto1. Kruche ciasto: na stolnicę przesiać obie mąki, cukry i proszek do pieczenia. Posiekać z masłem, jajkiem i żółtkami na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Następnie kakaowym ciastem wylepić blaszkę o wym.25/30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 minut w 180 st. Ostudzić, wyjąć.
  • beza2. Beza: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodawać cukier wciąż ubijając. Tą samą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia wylepić jasnym ciastem.. Piec 5 minut w 180 st. Wyłożyć bezę, piec 20 minut w 160 st. Następnie zmniejszyć temp.do 140 st. i suszyć bezę jeszcze 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • krem budyniowy3. Krem budyniowy: galaretkę cytrynową rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Budyń ugotować wg.przepisu na opakowaniu. Dodać śmietanę, wymieszać. Na koniec połączyć z rozpuszczoną galaretką (wlewając powoli i szybko mieszając, by nie było grudek).
  • jabłka upraż4. Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać, potarkować na tarce o grubym oczku. Przełożyć na patelnię i podsmażyć wraz z cynamonem, aż jabłka puszczą sok. Na koniec dodać galaretkę, chwilę poddusić, ostudzić.
  • gotowe :)5. Przełożenie: kruche ciasto umieścić ponownie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie wyłożyć prażone jabłka, a następnie budyń. Na końcu ściągnąć papier z kruchego, jasnego ciasta z bezą i delikatnie przełożyć na masę budyniową. Ciasto chłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakibezakruche ciasto z budyniemjabłka ciasto z jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z budyniem jagodowym i bezą

Dodane przez: juchab

Kruche ciasto z budyniem jagodowym i bezą

Ciasto z mocno jagodowym akcentem,...

tarta

Dodane przez: blondynkagotuje90

Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą

Przepyszna i lekka tarta z budyniem,...

1

Dodane przez: Duśka55555

Jabłecznik z budyniem

Bardzo delikatne ciasto ucierane...

Jabłecznik z budyniem

Dodane przez: inesska

Jabłecznik z budyniem

Pyszny jabłecznik z budyniem szybko...

Jabłecznik z budyniem

Dodane przez: wieczorynka93

Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem to pyszne,...

Jabłecznik z budyniem

Dodane przez: Marcia66

Jabłecznik z budyniem

Wyjątkowy smak ciasta poprzez połączenie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE