REKLAMA

Jabłecznik z budyniem i bezą

wyświetlono: 12492 | dodany do książki kucharskiej: 17 | polecenia: 1

Pyszne ciasto z jabłkami, przekładane kruchym ciastem, masą budyniową z chrupiącą bezą. Nie za słodkie, najsmaczniejsze na 2-3 dzień.

opublikowany: 31.01.2017
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    250g masła
    pół szklanki cukru
    op.cukru waniliowego (16g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    3 żółtka
    2 łyżki kakao

    Krem budyniowy: 0,5 l mleka
    budyń śmietankowy
    pół szklanki śmietany 18 proc.
    galaretka cytrynowa

    Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek
    1 galaretka cytrynowa
    2 łyżeczki cynamonu

    Beza: 3/4 szklanki cukru
    5 białek (3 białka z kruchego ciasta)
Ocena:

(średnia 4.98 z 176 głosów)

Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto 1. Kruche ciasto: na stolnicę przesiać obie mąki, cukry i proszek do pieczenia. Posiekać z masłem, jajkiem i żółtkami na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Następnie kakaowym ciastem wylepić blaszkę o wym.25/30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 minut w 180 st. Ostudzić, wyjąć.
  • beza 2. Beza: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodawać cukier wciąż ubijając. Tą samą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia wylepić jasnym ciastem.. Piec 5 minut w 180 st. Wyłożyć bezę, piec 20 minut w 160 st. Następnie zmniejszyć temp.do 140 st. i suszyć bezę jeszcze 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • krem budyniowy 3. Krem budyniowy: galaretkę cytrynową rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Budyń ugotować wg.przepisu na opakowaniu. Dodać śmietanę, wymieszać. Na koniec połączyć z rozpuszczoną galaretką (wlewając powoli i szybko mieszając, by nie było grudek).
  • jabłka upraż 4. Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać, potarkować na tarce o grubym oczku. Przełożyć na patelnię i podsmażyć wraz z cynamonem, aż jabłka puszczą sok. Na koniec dodać galaretkę, chwilę poddusić, ostudzić.
  • gotowe :) 5. Przełożenie: kruche ciasto umieścić ponownie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie wyłożyć prażone jabłka, a następnie budyń. Na końcu ściągnąć papier z kruchego, jasnego ciasta z bezą i delikatnie przełożyć na masę budyniową. Ciasto chłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Jabłecznik z budyniem

Bardzo smaczne, a przy tym proste i szybkie do zrobienia ciasto z jabłkami :)

kategoria: Ciasta do kawy ciasto z jabłkami Desery opublikowany: 06.02.2021 | wyświetlono: 7212 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Jabłecznik z budyniem

Uwielbiam jabłeczniki pod każdą postacią.

kategoria: Ciasta do kawy szarlotka jabłecznik kruche ciasto Desery opublikowany: 21.10.2014 | wyświetlono: 4120 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE