Tarta cytrynowa z bezą

5 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny francuski deser

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto

    1 1/2 szklanki mąki
    1/2 kostki masła
    1 łyżka cukru pudru
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny

    na krem

    1 szklanka wody
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    sok z 2 cytryn
    4 żółtka
    5-6 łyżek cukru

    na bezę

    4 białka
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka białego octu winnego
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę, aromat cytrynowy i zagnieść kruche ciasto.
    Odstawić do lodówki na około 30 minut.

    W tym czasie przygotować krem.
    W 1/4 ilości wody wymieszać mąkę kukurydzianą.
    Resztę wody przelać do rondelka, razem z sokiem z cytryn i pastą z mąki.
    Doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować około 2 minuty.
    Dodać żółtka i cukier, dokładnie wymieszać.

    Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę.
    Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.

    Na ciasto wylać krem i włożyć do piekarnika na 4-5 minut.
    W misce ubić białka ze szczyptą soli, aż powstanie gęsta piana, następnie dodać cukier nadal miksując.
    Pod koniec ubijania dodać mąkę i ocet.

    Tartę wyjąć z pieca i wyłożyć na wierzch gęstą pianę.
    Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 50 minut.

    Podawać po przestudzeniu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować