Swojski Makaron

4.99 (148 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Domowy makaron najlepszy,nie robię go często,ale czasem jak nas najdzie ochota,to lubię zrobić do rosołu.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl.mąki pszennej
    3 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki letniej wody
Wystaw ocenę:

4.99 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Dania z makaronem

Swojski makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron. 1. Mąkę przesiać do miski,zrobić dołek wbić jajka,dać szczyptę soli,łyżkę wody,zagarniając mąkę do środka,wyrabiać ciasto na makaron do momentu aż będzie elastyczne,w razie potrzeby wlać jeszcze wody,ale nie za dużo,żeby ciasto nie zrobiło się twarde.Wyrabiać ok.15 min.
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.żeby ciasto odpoczęło.
    Po tym czasie kulę podzielić na pół i każdy z kawałków rozwałkować bardzo cienko,na kształt prostokąta,pozostawić do przeschnięcia na kilkanaście min.
    Następnie rozwałkowane placki oprószyć mąką i zwijać w rulon,kroić cienkie paseczki(w zależności od tego do czego ma być makaron dostosowujemy grubość),rozrzucić pojedyńczo i pozostawić do przeschnięcia na parę min.
    Makaron wrzucać na osolony wrzątek z odrobiną oleju,.
    Gotować w zależności od grubości makaronu od 5-10 min.
    Ugotowany makaron przelać zimną wodą na durszlaku.

Porady

Idealny do rosołu,bardzo też lubimy odsmażany z jajkiem,cebulką i kiełbaską na kolacje lub po prostu na słodko z owocami i śmietaną. Można również mrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować