1.BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukry i dalej ubijamy, nie przerywając dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy i wyłączamy mikser.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy olej i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posypujemy jagodami. Pieczemy w temp. 180 st. ok 30 min.
2.MASA NIEBIESKA:
Galaretki rozpuszczamy łącznie w 2 szkl gorącej wody, odstawiamy do stężenia.
Serek miksujemy z tężejącą galaretką i wylewamy na zimny biszkopt. Wkładamy do lodówki.
3.BIAŁE CZAPECZKI:
Żelatynę namoczyć w małej ilości mleka, wstawić do kąpieli wodnej i dodać do serka, zmiksować. Nałożyć do szprycy i zrobić rozetki na masie niebieskiej (dość gęsto). Wstawić do lodówki.
4.Galaretki rozpuścić w 4 szkl i odstawić do stężenia. po czym delikatnie łyżką wylać na rozetki (tak aby całe były zakryte). Wstawić do lodówki.
Komentarze