Ciasto babeczkowe śmietanowo-karmelowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Robiąc babeczki dla dzieci brakło mi foremek, dlatego resztę ciasta dałam do normalnej blaszki i wyszło super ciasto.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g)
    3 kubeczki mąki
    2 1/2 kubeczka cukru
    3 jajka
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kubeczek oleju
    MASA
    1 op. masy kajmakowej
    2 śmietany 36 %
    1 łyżka cukru pudru
    250 g serka mascarpone
    płatki LION ( do dekoracji)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki Kajmak

Ciasto babeczkowe śmietanowo-karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kubeczek po jogurcie służy jako miarka.
  • 2. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier i wymieszać.
    Do sypkich składników dodać jogurt, olej i jajka. Całość zmiksować.
  • 3. Ciasto wylać do blaszki (25x25) i piec w 180 st ok 50 min (trzeba sprawdzać patyczkiem).
  • 4. Na zimne ciasto wykładamy masę kajmakową.
  • image-26dn2nh 5. Schłodzone śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.
    W osobnej misce miksujemy serek i powoli dodajemy ubitą śmietanę, miksujemy.
    Masę wykładamy na kajmak. Schładzamy.
    Przed podaniem posypujemy płatkami LION

Porady

Płatki możemy zastąpić startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Ciasto świetnie nadaje się na babeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować