Smalec wiejski - z jabłkiem i cebulą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę kroimy w kostkę ( 1,5 x 1,5 cm) lub mielimy grubymi oczkami maszynki do mięsa.
W kostkę kroimy też boczek.
Słoninę przekładamy do rondla, zaczynamy topić. Po 15 minutach dodajemy boczek.
Topimy, około 30-40 minut, doglądając i mieszając.
W międzyczasie cebulę siekamy, jabłka ścieramy na tarce a czosnek przeciskamy przez praskę. Siekamy też ziarna kminku.
Gdy skwarki będą złote, dodajemy jabłka, cebulę i czosnek. Mieszamy i doprawiamy, przyprawami oraz solą ( ok. 1 łyżki ) i świeżo mielonym pieprzem. Warto próbować smalcu maczając w nim chleb.
Wyłączamy ognień od razu po doprawieniu i odstawiamy do studzenia.
Smalczyk przelewamy warstwami do naczyń aby skwarki nie opadły na dno.
Porady
Jest pyszny z ogórkiem kwaszonym i świeżym chlebem. Dobra słonina jest różowo biała, ma słodki świeży zapach.
Komentarze