Smalec Wiejski - z jabłkiem i cebulą.

4.46 (218 ocen)

  • 60 min

Przepis mam od gospodyni z Zakopanego. Jest idealny.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 , 250 ml słoików/miseczek

    1 kg słoniny*
    300 g wędzonego boczku/podgardla
    2 duże kwaśne jabłka
    2 duże cebule
    1 główka czosnku (wielkości mandarynki, klementynki)
    1 łyżka kminku
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (218 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smalec wiejski - z jabłkiem i cebulą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę kroimy w kostkę ( 1,5 x 1,5 cm) lub mielimy grubymi oczkami maszynki do mięsa.
    W kostkę kroimy też boczek.
    Słoninę przekładamy do rondla, zaczynamy topić. Po 15 minutach dodajemy boczek.
    Topimy, około 30-40 minut, doglądając i mieszając.
    W międzyczasie cebulę siekamy, jabłka ścieramy na tarce a czosnek przeciskamy przez praskę. Siekamy też ziarna kminku.
    Gdy skwarki będą złote, dodajemy jabłka, cebulę i czosnek. Mieszamy i doprawiamy, przyprawami oraz solą ( ok. 1 łyżki ) i świeżo mielonym pieprzem. Warto próbować smalcu maczając w nim chleb.
    Wyłączamy ognień od razu po doprawieniu i odstawiamy do studzenia.
    Smalczyk przelewamy warstwami do naczyń aby skwarki nie opadły na dno.

Porady

Jest pyszny z ogórkiem kwaszonym i świeżym chlebem. Dobra słonina jest różowo biała, ma słodki świeży zapach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jabłka Kminek Słonina Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować