Smalec z jabłkiem i cebulą

4.99 (155 ocen)

Niezdrowo...ale cóż...raz na jakiś czas, ze świeżym chlebem i babcinymi ogórkami - nie można się oprzeć ;)

Składniki:

  • 1/2 kg słoniny
    1/2 kg podgardla wędzonego
    1 duże słodkie jabłko
    2 większe cebule
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smalec z jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną słoninę oraz podgardle kroimy w kostkę.
    Do garnka, na małym ogniu wrzucamy słoninę i czekamy, aż wytopi się około połowa. Następnie dodajemy podgardle.
    Cebule kroimy także w drobną kostkę i pod koniec dodajemy do słoniny i podgardla.
    Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy starte na tarce jabłko. Wszystko razem jeszcze gotujemy około 10 min.
    Następnie umieszczamy smalec w miseczkach i czekamy aż ostygnie i nabierze konsystencji smarowidła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować