W latach 50. jadłam supersmaczne żydowskie danie, ale po latach zapomniałam, jak się je robi. W 2003 r. miałam szczęście spotkać Żydów, którzy robili tę potrawę na niedzielny obiad i zdobyłam przepis.
Skrzydełka po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obcinamy pierwsze najkrótsze
ramionko. Wchodzimy palcem
pod skórę skrzydełka
z trzeciego do drugiego ramionka.
Skrzydełka solimy i wkładamy
do lodówki na 30 minut.
2.Bułkę zalewamy mlekiem.
Z białek ubijamy pianę. Wątróbkę
kroimy w kostkę, orzechy
i koperek siekamy, paprykę
i pieczarki kroimy w kostkę, czosnek
przepuszczamy przez praskę.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Dodajemy kaszę manną,rodzynki, odciśniętą bułkę, pianę
z jaj i żółtka. Wyrabiamy.
3.Skrzydełka nadziewamy farszem
od trzeciego do drugiego
ramionka. Układamy na blasze
jedno na drugim. Pędzelek maczamy
w okrasie (mieszamy
podane składniki) i smarujemy
skrzydełka. Posypujemy sezamem
z migdałami. Pieczemy
około 40 minut w temperaturze
200 °C. Podajemy z purée
z ziemniaków i groszku oraz
marchewką duszoną z rodzynkami
i słodką śmietanką.
Komentarze