Ogórki po żydowsku

  • wyświetlono: 61850 |
  • dodany do książki kucharskiej: 30 |
  • polecenia: 2

Przepis mam od mamy,a ona od koleżanki z pracy :) No i poszło dalej :)

Katarzyna Janeczko
  • 20min

Składniki

2 kg ogórków
seler-korzeń i nać
pietruszka-korzeń i nać
2-3 marchewki
cebula
ziele angielskie
gorczyca
baldachimy kopru

ZALEWA
2,5 szklanki wody
pół szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki po żydowsku

  • Ogórki po żydowsku1. Ogórki umyć, pokroić w ćwiartki lub połówki (zależy od wielkości). Marchew, cebulę, pietruszkę i seler obrać i pokroić na kawałeczki lub grube plastry.
  • Ogórki po żydowsku2. Do każdego słoika wkładać kolejno na spód plastry warzyw, ziele, kilka ziaren gorczycy, koper i po kawałku naci pietruszki i selera. Następnie układać pionowo, ciasno ogórki.
  • Ogórki po żydowsku3. Z podanych składników zagotować zalewę i zalewać napełnione słoiki. Szczelnie zakręcać. Pasteryzować ok 5 min od zagotowania się wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakiOgórkiPrzetworypo żydowsku

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki marynowane po żydowsku

Dodane przez: evabloggerka

Ogórki marynowane po żydowsku-hit wśród moich...

Dodatek gałązki selera i pietruszki...

Cukinia po żydowsku

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Cukinia po żydowsku

Mam wysyp cukinii w tym roku, więc...

Cukinie po żydowsku

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Cukinie po żydowsku

Są wynikiem eksperymentu - w ten...

ogórki po kartusku

Dodane przez: rena123

Ogórki po kartusku

Znakomite ogórki na zimę i na cały...

Ogórki po szwedzku

Dodane przez: Kloruś

Ogórki po szwedzku

Ogórki po szwedzku nazywane tez...

ogórasy

Dodane przez: polcia

Ogórki po Warszawsku

Te ogórki od wielu lat robi nasza...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE