PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ogórki po żydowskuhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/45/7c33aa48ed6f1a441e156dd87ae09e474f3d5546.jpeg26772020http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ogorki-po-zydowsku
2 kg ogórków
seler-korzeń i nać
pietruszka-korzeń i nać
2-3 marchewki
cebula
ziele angielskie
gorczyca
baldachimy kopru
ZALEWA
2,5 szklanki wody
pół szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
Sposób przygotowania przepisu:
Ogórki po żydowsku
1.
Ogórki umyć, pokroić w ćwiartki lub połówki (zależy od wielkości). Marchew, cebulę, pietruszkę i seler obrać i pokroić na kawałeczki lub grube plastry.
2.
Do każdego słoika wkładać kolejno na spód plastry warzyw, ziele, kilka ziaren gorczycy, koper i po kawałku naci pietruszki i selera. Następnie układać pionowo, ciasno ogórki.
3.
Z podanych składników zagotować zalewę i zalewać napełnione słoiki. Szczelnie zakręcać. Pasteryzować ok 5 min od zagotowania się wody.
Komentarze