Ogórki po żydowsku

4.58 (225 ocen)

  • 20 min

Przepis mam od mamy,a ona od koleżanki z pracy :) No i poszło dalej :)

  • 20 min

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    seler-korzeń i nać
    pietruszka-korzeń i nać
    2-3 marchewki
    cebula
    ziele angielskie
    gorczyca
    baldachimy kopru

    ZALEWA
    2,5 szklanki wody
    pół szklanki octu
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.58 (225 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki po żydowsku 1. Ogórki umyć, pokroić w ćwiartki lub połówki (zależy od wielkości). Marchew, cebulę, pietruszkę i seler obrać i pokroić na kawałeczki lub grube plastry.
  • Ogórki po żydowsku 2. Do każdego słoika wkładać kolejno na spód plastry warzyw, ziele, kilka ziaren gorczycy, koper i po kawałku naci pietruszki i selera. Następnie układać pionowo, ciasno ogórki.
  • Ogórki po żydowsku 3. Z podanych składników zagotować zalewę i zalewać napełnione słoiki. Szczelnie zakręcać. Pasteryzować ok 5 min od zagotowania się wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować