Sernik z owocami lata i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszny, lekko wilgotny sernik z owocami lata i kruszonką. Owoce można zmieniać, dlatego warto dodać ten przepis do ulubionych.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    170 g mąki pszennej
    30 g mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    130 g masła zimnego
    80 g cukru waniliowego
    2 łyżki zimnego mleka
    Na masę serową:
    1 kg sera twarogowego (U mnie Włoszczowa)
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    500 g owoców lata - jagody, maliny, truskawki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik z owocami lata i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Do miski przesiewamy mąki, dodajemy pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, cukier, mleko. Zagniatamy kruszonkę. Dzielimy na dwie równe części i schładzamy w lodówce przez godzinę.
  • 2. Blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na niego wysypujemy jedną część ciasta.
    Kruszonkę pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni opcja pieca góra - dół.
  • 3. Masa serowa:

    W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser, jajka, cukier, mąkę pszenną miksujemy dokładnie, ale krótko, żeby zbytni nie napowietrzać. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód.
  • 4. Owoce umyte, odszypułkowane mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wykładamy na masę serową.
  • 5. Na wierzch trzemy pozostałą kruszonkę, bądź po prostu rozgniatamy ją dłońmi.
  • 6. Całość pieczemy 70 minut w temperaturze 180 stopni opcja piecza góra dół.

    Schładzamy w wyłączonym piekarniku.

Porady

Całość można po wystudzeniu posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Maliny Sery Truskawki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować