Sernik z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto kruche:
mąkę siekam z margaryną dodaję żółtka oraz wodę szybko zagniatamy ciasto,zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny wstawiamy do lodówki.
do miski wsypuję cukier i żółtka miksuję na kogel -mogel,dodaję twaróg oraz budyń.
śmietanę ubijam dodaję do masy delikatnie mieszając na koniec dodaję ubitą pianę z białek. mieszam .
okrągłą blaszkę wykładam papierem do pieczenia ,wyklejam ciastem kruchym dno i boki ,
podpiekam około 10 minut. na podpieczone ciasto wylewam masę serową i piekę godzinę -160 stopni po godzinie
piekarnik wyłączam i zostawiam na całą noc .
krem karmelowy:
na patelnię wsypuję cukier jak się karmelizuje dolewam śmietanę(mały ogień) i mieszam.
po 5 minutach(mieszać) krem powinien zgęstnieć .
zimny sernik polewam kremem karmelowym
Komentarze