sernik z karmelem

5 (1 ocen)

  • 3 godz. 20 min

lubię eksperymentować z sernikami ,ten z karmelem to gratka dla osób lubiących łakocie

  • 3 godz. 20 min

Składniki:


  • ciasto kruche :
    mąka 1,5 szklanki
    żółtka 2 sztuki
    margaryna 100 gr
    lodowata woda 2 łyżki
    twaróg z wiaderka 1/2 kg
    śmietana 30 % 1 szklanka
    budyń waniliowy 1 szt
    jajka 4 szt
    cukier 1/2 szklanki
    na karmel:
    cukier 1/2 szklanki
    śmietana 18 proc 1/2 szklanki

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto kruche:
    mąkę siekam z margaryną dodaję żółtka oraz wodę szybko zagniatamy ciasto,zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny wstawiamy do lodówki.
    do miski wsypuję cukier i żółtka miksuję na kogel -mogel,dodaję twaróg oraz budyń.
    śmietanę ubijam dodaję do masy delikatnie mieszając na koniec dodaję ubitą pianę z białek. mieszam .
    okrągłą blaszkę wykładam papierem do pieczenia ,wyklejam ciastem kruchym dno i boki ,
    podpiekam około 10 minut. na podpieczone ciasto wylewam masę serową i piekę godzinę -160 stopni po godzinie
    piekarnik wyłączam i zostawiam na całą noc .
    krem karmelowy:
    na patelnię wsypuję cukier jak się karmelizuje dolewam śmietanę(mały ogień) i mieszam.
    po 5 minutach(mieszać) krem powinien zgęstnieć .
    zimny sernik polewam kremem karmelowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować