Sernik z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Jeśli trzeba to natłuść ją.
2.Ciasteczka pokrusz bardzo drobno. Najwygodniej zrobić to przy pomocy malaksera. Dodaj miękkiego masła i ucieraj całość aż się połączy w jedno. Przełóż ja do tortownicy i wygnieć dno palcami. Tortownicę włóż do lodówki na ok 30 min.
2.3.Do dużej misy przełóż ser zmielony 3 razy. Dodaj gotowy kajmak i wymieszaj razem. najwygodniej jeśli użyjesz miksera. Do masy stopniowo dodawaj jajka i żółtka aż wszystko dobrze się połączy. Dosyp sól i wymieszaj.
4.Masę serową wylej na przygotowany spód z ciastkami. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika do 160stopni. (140 z termoobiegiem). Piecz ok 1,5 godz. Po ostudzeniu wstaw do lodówki na noc sernik.
3.Cukier wsyp do rondelka, rozpuszczaj na małym ogniu. Nie mieszaj cukru, możesz poruszać rondelkiem. Kiedy cukier będzie miał barwę bursztynu i cały się rozpuści dodaj śmietankę 30% i masło stale mieszając. Bardzo uważaj bo karmel może pryskać. Zdejmij z ognia,dodaj sól i mieszaj jeszcze kilka minut.
Ostudzony karmel wylej na wierzch sernika. I gotowe. Sernik najlepszy jest po dwóch dniach leżenia w lodówce:-)
Porady
Sernik najlepszy jest po dwóch dniach leżenia w lodówce:-)
Komentarze