Kremowy i delikatny sernik otulony pysznym kremem i mocno bakaliowymi ciastami. Podbił nasze podniebienia!
40 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto bakaliowe:
Trzeba upiec dwa takie placki – należy podwoić ilość składników
4 białka
3 łyżki cukru
2 żółtka
5 dag rodzynek
5 dag kokosu
5 dag zmielonych orzechów
5 dag krojonych orzechów
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik w korze bakaliowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto bakaliowe:
Białka ubić na sztywno z cukrem, zmniejszyć obroty miksera dodać żółtka. Bakalie wymieszać z mąką i bułką dodawać partiami do ubitych białek wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na lekko złoty kolor w 180 stopniach, ok 20 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek.
2.Masa serowa: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać po jednym żółtku, następnie ser, a na końcu budyń z mąką. Dokładnie wszystko połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach przez ok 40 minut, do bardzo lekkiego zrumienienia. ostudzić
3.Krem waniliowy: Odlać pół szklanki mleka. Pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty blady krem, na koniec wlać mleko i wsypać mąkę. Roztwór wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch, ostudzić.Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna nie przerywając miksowania wkładać po łyżce budyniu. Na koniec wlać jeszcze ciepłą żelatynę i ekstrakt. Całość dokładnie zmiksować.
Komentarze