Sernik w korze bakaliowej

4.5 (177 ocen)

  • 40 min

Kremowy i delikatny sernik otulony pysznym kremem i mocno bakaliowymi ciastami. Podbił nasze podniebienia!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto bakaliowe:
    Trzeba upiec dwa takie placki – należy podwoić ilość składników
    4 białka
    3 łyżki cukru
    2 żółtka
    5 dag rodzynek
    5 dag kokosu
    5 dag zmielonych orzechów
    5 dag krojonych orzechów
    1 łyżka mąki
    1 łyżka bułki tartej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    700g sera
    100g masła
    4 jajka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Niepełne ¾ szklanki cukru
    Cukier waniliowy

    Krem waniliowy:
    500ml mleka
    4 żółtka
    0,5 szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    16g cukru waniliowego
    350ml śmietanki 30%
    20g żelatyny
    3 łyżki ekstraktu waniliowego lub 40g cukru waniliowego
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik w korze bakaliowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto bakaliowe:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, zmniejszyć obroty miksera dodać żółtka. Bakalie wymieszać z mąką i bułką dodawać partiami do ubitych białek wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na lekko złoty kolor w 180 stopniach, ok 20 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek.
  • 2. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać po jednym żółtku, następnie ser, a na końcu budyń z mąką. Dokładnie wszystko połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach przez ok 40 minut, do bardzo lekkiego zrumienienia. ostudzić
  • 3. Krem waniliowy: Odlać pół szklanki mleka. Pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty blady krem, na koniec wlać mleko i wsypać mąkę. Roztwór wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch, ostudzić.Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna nie przerywając miksowania wkładać po łyżce budyniu. Na koniec wlać jeszcze ciepłą żelatynę i ekstrakt. Całość dokładnie zmiksować.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto bakaliowe – krem – ser – krem – ciasto bakaliowe- krem – kokos
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować