Smażone lody w bakaliowej panierce z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uformować gałką lub łyżką kulki z lodów, dobrzej je ugnieść , następnie wykładamy na tacę posypaną bułką tartą aby się nie przykleiły i wkładamy do zamrażarki na godzinę.
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę,na koniec dodać żółtka wszystko razem wymieszać ,gdy lody już się solidnie zamrożą panierujemy w ubitych jajkach ,pózniej w panierce i znowu wstawiamy na półtorej godziny do zamrażarki po tym czasie czynność powtarzamy i jeszcze raz na półtorej godziny do zamrażarki.
W garnku rozgrzać olej
Wrzucamy kulki lodów na mocno rozgrzany olej i smażymy około pół minuty na złoty kolor.
Porady
Dobrze jest używać do panierowania rękawiczki .
Lodówkę należy ustawić na najwyższe mrożenie
Komentarze