Sernik nowojorski z cytrynową nutą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik nowojorski to kremowe i gęste ciasto. Podaje się go bez dodatków, ale jeśli macie ochotę wzbogacić jego wygląd i smak np. owocami czy własnej produkcji konfiturą to nic nie stoi na przeszkodzie. Co jeszcze charakteryzuje to ciasto? Jest równy jak stół, nie rośnie podczas pieczenia ani nie opada. Delikatnie wyczuwalny jest smak cytryny, ale nie dominuje on w cieście. Eleganckie i pyszne ciasto.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 24 cm średnicy:
    Na spód:
    * 20 dkg herbatników
    * 10 dkg masła
    Na ser:
    * 1 kg sera najlepiej trzykrotnie zmielonego
    * 20 dkg cukru
    * 3 łyżki mąki pszennej
    * 4 jajka
    * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cytrynowego
    * starta skórka z cytryny
    * 200 ml śmietany 18%
    Na polewę:
    * 200 ml śmietany 18%
    * 1 łyżka soku z cytryny
    * 1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Herbaty

Sernik nowojorski z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód ciasta
    Herbatniki rozdrobiłam za pomocą blendera. Masło roztopiłam i połączyłam z herbatnikami. Wylepiłam taką masą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i chłodziłam przez czas przygotowania masy serowej.

    Przygotowanie sera
    Miałam trzykrotnie przemielony ser, przełożyłam go do miski, wbiłam jajka, dodałam śmietanę, cukier, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wszystko wymieszałam przy użyciu miksera. Na koniec dodałam mąkę i wymieszałam łyżką dokładnie.
    Przełożyłam tak przygotowany ser do tortownicy ze spodem z ciastek. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut a po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam jeszcze 1 godzinę i 30 minut.
    Zanim włożyłam sernik do piekarnika włożyłam na dno naczynie z wodą. Sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upływie czasu pieczenia wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.

    Zrobiłam polewę
    Składniki na polewę wymieszałam i wyłożyłam na sernik. Chłodziłam sernik w lodówce przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować