Schabowe z farszem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach.Na patelnię wlewamy kilka łyżek oleju,wrzucamy pieczarki i smażymy na średnim ogniu aż odparuje sok.Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy,aż farsz zgęstnieje,a cały płyn odparuje.Doprawiamy solą i pieprzem,studzimy.Schab kroimy na grubsze plastry,rozbijamy dośc cienko,oprószamy solą i pieprzem. Na połowę każdego plastra mięsa nakładamy farsz pieczarkowy ,przykrywamy drugą połową i lekko dociskamy .Brzegi zbijamy delikatnie tłuczkiem,aby zapobiec wypływaniu farszu.Kotlety panierujemy w mące,roztrzepanym jajku i bułce tartej .Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Podajemy z ziemniakami lub frytkami ,i surówką.
Porady
W trakcie smażenia farszu można dodac pół pokrojonej drobno czerwonej papryki.Dzięki temu farsz będzie bardziej wyrazisty w smaku.
Komentarze