Sałatka szwedzka na zimę

4.5 (159 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną sałatkę szwedzką. Do ogórków dodałam marchewkę. Sałatka ma nieco inny smak i ładniej się prezentuje wizualnie. Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,3 kg ogórków
    3 średnie marchewki
    Słona zalewa
    5 szklanek wody
    6 płaskich łyżek soli
    Zalewa octowa
    1,5 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    1 szklanka octu
    Do jednego słoika
    2 ziarenka ziela angielskiego
    3 ziarenka pieprzu ziarnistego
    2 szczypty gorczycy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka szwedzka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka szwedzka na zimę 1. Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki, kroimy w cienkie plasterki. Z gorącej wody i soli robimy roztwór i zalewamy pokrojone ogórki, odstawiamy na 2 godziny. Odcedzamy na durszlaku.
    W międzyczasie marchewkę obieramy i myjemy, kroimy w plasterki.
    Do czystych słoików ( 0,5 l ) wkładamy przyprawy i łyżkę pokrojonej marchewki, wkładamy odcedzone ogórki ( ugniatamy ) i marchewkę.
    Składniki na zalewę octową, zagotowujemy, zalewamy sałatkę w słoikach i zakręcamy. Słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą i pasteryzujemy przez 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować