Sałatka śledziowa korzenna

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Pyszna przekąska dla śledziożerców. Intryguje smakiem i pachnie świątecznie.

  • 15 min

Składniki:

  • - 3 filety śledziowe w oleju
    - 1 cebula szalotka
    - 2 jabłka
    - 4 łyżki suszonej żurawiny
    - 4 łyżki płatków migdałowych
    - 1 łyżeczka przyprawy do pierników
    - 3 łyżki oleju do smażenia cebuli
    - sok z 1/2 cytryny
    - sól, pieprz do smaku
    - chleb pumpernikiel
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa Przystawki

Sałatka śledziowa korzenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka śledziowa korzenna 1. - Żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić na 10-15 minut po czym odcedzić.
    - Jabłka obrać ze skóry i pokroić w kostkę 1 x 1 cm, skropić sokiem z cytryny.
    - Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, posolić. Nie rumienić.
    - Śledzie pokroić w kostkę jak jabłka.
  • 2. - Wymieszać wszystkie składnki sałatki z przyprawą do pierników.
    - Doprawić do smaku.
    - Podawać z plasterkami pumpernikla.

Porady

Ja podaję sałatkę w malutkich kokilkach z okrągłym pumperniklem. Można podać w jednej salaterce i obłożyć chlebkiem. Jeśli nie można kupić okrągłego pumpernikla, to kromki pokroić na trójkąty i ułożyć ozdobnie na sałatce. Sałatka intrygująca smakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować