Zapraszam na smaczny gulasz. Gulasz przygotowałam z karkówki z porem i jabłkami. Polecam jako danie główne.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
50 dag karkówki
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku - do mięsa
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku - do mięsa
1 łyżeczka ziół prowansalskich - do mięsa
1 łyżeczka soli - do mięsa
1 por - jasna część
1 łyżka masła klarowanego
350 ml gorącej wody
1 listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
3 jabłka
pieprz do smaku - do sosu
sól do smaku - do sosu
Gulasz wieprzowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy z wody na papierowym ręczniku. Kroimy w dużą kostkę i posypujemy przyprawami, odstawiamy. Por dokładnie myjemy i kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy mięso, smażymy przez 10 minut. Dodajemy por i smażymy razem przez kolejne 5 minut. Wlewamy wodę i dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości mięsa. Jabłka myjemy i wycieramy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne. Obieramy ze skórki i kroimy w cząstki, dodajemy do ugotowanego gulaszu i razem gotujemy przez chwilę, doprawiamy do smaku.
Komentarze