Rolada drożdżowa z masą makową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto drożdżowe z makiem,obowiązkowe w święta Bożego Narodzenia,ale też pożądane w ciągu roku.

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    50 g drożdży
    3 łyżki cukru
    200 ml mleka
    2 jajka+1 do posmarowania ciasta
    100 g masła
    Na okruchy:
    100 g mąki pszennej
    50 g cukru
    50 g masła
    Nadzienie:
    puszka masy makowej (850 g)ja dodałam jeszcze garść posiekanych orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Rolada drożdżowa z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z mlekiem i cukrem,odstawić na 10 minut,aby drożdże zaczęły rosnąć.
    2.Masło roztopić,przestudzić.Do miski wsypać mąkę,wbić jajka,dodać roztopione masło,oraz rozczyn,wyrobić ciasto,przykryć ręcznikiem,odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt,na środek nałożyć masę makową,rozsmarować,zwinąć w roladę,boki zlepić,aby masa nie wyleciała.
    4.Wąską podłużną foremke posmarować tłuszczem,posypać mąką,delikatnie przełożyć roladę.
    5.Okruchy:wszystkie składniki zagnieść palcami,aby powstały grudki.
    6.Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać okruchami,piec w 180 stopniach 40 minut.

Porady

Do gotowej masy makowej warto dorzucić orzechy i rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jajka Mąka Masa makowa Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować