Rolada z masą makową

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Prosta w przygotowaniu rolada z makiem na kruchym cieście :-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    20 dag mąki
    10 dag cukru pudru
    2 żółtka
    10 dag margaryny
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA MAKOWA:
    500 g masy makowej z puszki
    50 g masła
    2 białka
    bakalie
    aromat migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Strucla

Rolada z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i margaryną posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i śmietaną, zagnieść ciasto.
  • 2. MASA MAKOWA:
    Masło roztopić i wystudzić. Mak wymieszać z cukrem i bakaliami, dodać masło i delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
  • 3. Ciasto rozwałkować, posmarować masą makową i zrolować. Upiec w temp. 180*C przez 30 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować