Szybko się ją robi a ciasto wychodzi naprawdę chrupiące i puszyste.
To świetna alternatywa dla pizzy z piekarnika.
1 godz. 20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mąki
30 g świeżych drożdży w kostce
150 ml ciepłej wody
40 ml oleju
szczypta soli
oraz ulubione dodatki
( żółty ser, szynka, kukurydza, zielony groszek cukrowy, prażona cebulka, AJVAR "RELISH" do smarowania , przyprawa do pizzy )
patelnia
pokrywka
Puszysta pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy mąki ze szczypta soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 15 min. do wyrośnięcia.
Patelnię nagrzewamy, a między czasie ciasto dzielimy na kilka części w zależności od wielkości patelni. Ja podzieliłam na 5 części. Każdą część uformowałam na wzór koła. Zostawiamy na 5 -10 min a potem ciasto kładziemy na rozgrzaną patelnię i zmniejszamy ogień na minimum. Przykrawamy pokrywką i podsmażamy na rumiano spód.
2.Następnie odwracamy i zrumieniony wierzch smarujemy ajvarem, kładziemy ser, pozostałe dodatki, znów ser i przyprawy. Przykrywamy i czekamy do momentu aż spód się zrumienia a ser roztopi. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
Komentarze