PUSZYSTA pizza z patelni

4.97 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szybko się ją robi a ciasto wychodzi naprawdę chrupiące i puszyste.
To świetna alternatywa dla pizzy z piekarnika.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki
    30 g świeżych drożdży w kostce
    150 ml ciepłej wody
    40 ml oleju
    szczypta soli
    oraz ulubione dodatki
    ( żółty ser, szynka, kukurydza, zielony groszek cukrowy, prażona cebulka, AJVAR "RELISH" do smarowania , przyprawa do pizzy )
    patelnia
    pokrywka
Wystaw ocenę:

4.97 (144 ocen)

Puszysta pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PUSZYSTA pizza z patelni 1. Mieszamy mąki ze szczypta soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 15 min. do wyrośnięcia.
    Patelnię nagrzewamy, a między czasie ciasto dzielimy na kilka części w zależności od wielkości patelni. Ja podzieliłam na 5 części. Każdą część uformowałam na wzór koła. Zostawiamy na 5 -10 min a potem ciasto kładziemy na rozgrzaną patelnię i zmniejszamy ogień na minimum. Przykrawamy pokrywką i podsmażamy na rumiano spód.
  • PUSZYSTA pizza z patelni 2. Następnie odwracamy i zrumieniony wierzch smarujemy ajvarem, kładziemy ser, pozostałe dodatki, znów ser i przyprawy. Przykrywamy i czekamy do momentu aż spód się zrumienia a ser roztopi. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
  • PUSZYSTA pizza z patelni 3. Tu już gotowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować