PIZZA z PATELNI

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szybko się ją robi a ciasto wychodzi naprawdę chrupiące. A do ciasta dodałam trochę mąki TEFF oraz mąki z AMARANTUSA które wpływają na walory smakowe i odżywcze.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki
    25 g mąki z amarantusa
    25 g mąki teff
    30 g świeżych drożdży w kostce
    150 ml ciepłej wody
    40 ml oleju
    szczypta soli
    oraz ulubione dodatki
    ( żółty ser, szynka, kukurydza, ketchup do smarowania, przyprawa do pizzy )
    patelnia
    pokrywka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąki ze szczypta soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 15 min. do wyrośnięcia.
    Patelnię nagrzewamy, a między czasie ciasto dzielimy na kilka części w zależności od wielkości patelni. Ja podzieliłam na 5 części. Każdą część uformowałam na wzór koła. Gotowe uformowane ciasto kładziemy na rozgrzaną patelnię i zmniejszamy ogień na minimum. Przykrawamy pokrywką i podsmażamy na rumiano spód. Następnie odwracamy i zrumieniony wierzch smarujemy sosem lub ketchupem, kładziemy ser, pozostałe dodatki, znów ser i przyprawy. Przykrywamy i czekamy do momentu aż spód się zrumienia a ser roztopi. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Kukurydza Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować