Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy z cebulą (jeśli macie gotowe, zmielić do niego cebulę) dodajemy jajo, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
2.Całość mieszamy.
3.Łyżką stołową nabieramy niewielkie porcje mięsa, kulamy w dłoniach i obtaczamy w mące.
4.Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Zalewamy wodą - tle, aby przykryło kulki mięsa.
5.Dusimy na wolnym ogniu.
6.Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki podsmażamy - odstawiamy.
7.Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, redukujemy sos, do konsystencji jaka nam odpowiada.
8.Na końcu wsypujemy pokrojony/ poszatkowany koper.
9.Mieszamy, czekamy aż sos się ponownie zagotuje.
10.Podajemy z ulubionymi dodatkami np ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Komentarze