Przedramię indycze w sosie cebulowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś obiadek wymyślony w ostatniej chwili, nie mogłam się zdecydować co ugotować. Więc zrobiłam przedramię indycze do tego ziemniaczki i ogórki po mojemu które mnie nauczyła moja była teściowa, jestem jej bardzo wdzięczna za te ogórki jedne z najpyszniejszych jakie jadłam. Chodzi mi o to że w formie surówki nie ma lepszych ogórków.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 sztuk przedramion indyka,

    1,5 młodej cebuli,

    2 czubate łyżki śmietany 18 %,

    1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka,

    1 łyżka mąki pszennej,

    4,5 szklanki przegotowanej zimnej wody,

    2 łyżki suszonej włoszczyzny,

    1 płaska łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta,

    2 łyżki oleju.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Przedramię indycze w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Do miski włożyć umyte i osuszone przedramienia indyka, obsypać przyprawą do kurczaka, wlać olej i całość dokładnie wymieszać do wchłonięcia przyprawy w mięso. Odstawić na piętnaście minut aby mięso przeszło zapachem przyprawy.
  • obiad 2. Gdy mięso w przyprawie odstało już swój czas, przełożyć je na rozgrzaną patelnię z całą zawartością z miski i obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor.
  • obiad 3. Jak już mamy ładnie obsmażone mięso z każdej strony, wlać cztery szklanki przegotowanej zimnej wody, dodać suszoną włoszczyznę, przyprawić do smaku przyprawą z solą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa i wyparowania dwóch szklanek wody. Następnie dodać cebulę pokrojoną w piórka i dusić do wyparowania wody tak aby zostało szklanka.
  • obiad 4. W czasie gdy mięso z cebulą się udusiło i zostało pół szklanki wody, śmietanę rozprowadzić w pół szklanki wody z mąką tak aby nie było grudek. Zalać mięso i zagotować do powstania fajnego sosu, można według swego smaku jeszcze doprawić przyprawą z solą.
  • obiad 5. Tak przygotowane przedramienia w sosie cebulowym podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i polanymi sosem cebulowym oraz moja cudowna surówka z ogórka. Czyli ogórki zetrę na tarce jarzynowej dodaję odrobinę soli, wymieszam, następnie dodaję cukier i ocet do smaku wymieszam na koniec dodaję śmietanę pyszotka. A do obiadu podałam zimną maślankę prosto z lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować