Popękane ciasteczka czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Widok tych ciasteczek zawsze mnie kusił i zastanawiał skąd są te pęknięcia i biały kolor na wierzchu. Dopóki ich nie zrobiłam myślałam, że są obtoczone w mące, a tu niespodzianka – w cukrze pudrze:) Są bardzo smaczne, kruche i słodziutkie.
Uwaga! Ciasto na ciastka robimy albo dzień wcześniej, albo rano, żeby były na wieczór, ponieważ musi „leżakować’ w lodówce 8 godzin!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
    3 jajka
    10 dag masła
    2/3 szkl. cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 2/3 szkl. mąki
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Popękane ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę, roztapiamy cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy cukier, następnie wlewamy żółtka. Miksujemy z masą czekoladową, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 8 godzin.

    Po tym czasie ciasto nabieramy łyżeczką i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na natłuszczonej blaszce. Pieczemy ok. 12 min w 170 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować