Polędwiczki z kurczaka w cieście naleśnikowym

4.48 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Polecam pyszne polędwiczki z kurczaka, polędwiczki zanurzone w cieście naleśnikowym i smażone na oleju.
Tak przyrządzone polędwiczki podałam jako przekąskę na urodziny mojego męża.
Przekąska szybko zniknęła ze stołu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Polędwiczki z kurczaka około 1 kg,
    sól 1 łyżka,

    Ciasto naleśnikowe;
    mąka 2 szklanki,
    jajka 2 szt,
    woda gazowana 1 szklanka,
    mleko zimne 1 szklanka,
    pieprz szczypta,
    zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
    sól do smaku,
    przyprawa curry 1/2 łyżeczki,
    przyprawa do drobiu 1/2 łyżeczki,
    przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki,
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Polędwiczki z kurczaka w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczki z kurczaka w cieście naleśnikowym 1. Polędwiczki oczyścić, opłukać, osuszyć, następnie lekko natrzeć solą i zostawić na 15 minut, w miedzy czasie zrobić ciasto naleśnikowe.
    Do wysokiego naczynia wlać mleko, wodę gazowaną, dodać szczyptę soli oraz jajko zmiksować dodać porcjami mąkę oraz przyprawy, ponownie zmiksować na jednolitą gładką masę.
    Polędwiczki włożyć na godzinę do ciasta naleśnikowego.
    Po tym czasie wkładać na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron.

    Podawać jako przekąskę lub do drugiego dania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować