Placki z cukinii i cebuli

4.94 (198 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś miałam ochotę na placki tym bardziej że dostałam młodziutkie cukinie od szwagra. Bardzo mnie to ucieszyło ponieważ uwielbiam wszystko co z cukinii. A i mąż bardzo zadowolony bo uwielbia placki które mu przygotowuję nawet dziś powiedział " mamuśka dziś wyszły ci bardzo smaczne placuszki ".

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cukinia 1,300 kg,

    8 czubatych łyżek mąki pszennej,

    1 cebula 120 g,

    1,5 łyżeczki soli,

    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

    2 jajka, olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.94 (198 ocen)

Zobacz również:

Placki Przekąski

Placki z cukinii i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Młodziutką cukinię umyć, osuszyć nożem obciąć końce, pokroić na mniejsze kawałki. Następnie każdy kawałek ze skórą i pestkami zetrzeć na tarce jarzynowej.
  • placki 2. Do startej cukinii wsypać sól dokładnie wymieszać i odlać namiar wody który powstał od soli. Do tak przygotowanej startej cukinii wbić całe jajka, dodać pieprz, cebulę pokrojoną w grubszą kostkę oraz wsypać mąkę. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się cukinii z dodanymi składnikami.
  • placki 3. Na patelnię wlać olej aby zakrył dno patelni, rozgrzać go. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po dwie łyżki ciasta z cukinii i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • placki 4. Usmażone placki jeszcze gorące podałam z kwaśną śmietana tak jak lubimy a do popicia zsiadłe mleko które sama zrobiłam z mleka od krowy. Placki z cukinii nadają się do jedzenia na gorąco jak również na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować