Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sekretem ,,ruskich" jest dobrze przyprawione wnętrze i delikatne ciasto, z którego są ulepione.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki mleka (lub mleko i woda - pół na pół)
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki soli
    Składniki na farsz:
    0,5 kg ziemniaków
    0,25 kg twarogu tłustego
    1 duża biała cebula
    3 łyżki masła klarowanego
    do nadania wyrazistego smaku - sól, pieprz czarny (świeżo mielony), pieprz ziołowy, mielona kolendra, czerwona papryka w proszku, czosnek granulowany.
    Smak farszu powinien być zdominowany przez sól i czarny pieprz, pozostałe przyprawy ,,grają rolę drugoplanową" ;)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi ruskie 1. Przygotowanie farszu:
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i gorące dokładnie ugnieść na puree.
    Cebulę pokrojoną w kosteczkę usmażyć na maśle do miękkości (nie rumienić) - zawartość patelni przełożyć do ziemniaków i dobrze wymieszać.
    Przestudzić farsz, następnie dodać twaróg.
    Dokładnie ugnieć farsz na jednolitą masę a następnie doprawić.

    Lepienie pierogów:

    Mąkę z solą przesiać do miski. Podgrzać mleko (żeby było gorące, ale nie gotować) i wlać do miski z mąką. Wymieszać np. widelcem, bo może trochę parzyć. Po chwili jak ciasto lekko przestygnie dodać olej i jajko. Zagniatać ciasto podsypując małymi porcjami mąki, aż będzie dobrze odchodziło od ścianek miski. Miskę nakryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto na ok. 15 minut. W tym czasie można zacząć podgrzewać (w dużym garnku) osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju.

    Następnie ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wykrawać krążki ciasta i nakładać farsz. Ciasto jest na tyle wilgotne, że nie trzeba zwilżać brzegów pierogów, aby je skleić.

    Przygotowane pierogi wrzucać na gotującą wodę, ale uwaga woda nie może wrzeć, wyjmować pierogi po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnie. Zahartować pierogi w zimnej wodzie i odcedzić na sicie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować