Pączki z nadzieniem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki ,łyżeczkę cukru i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą mąką,kokos, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję waniliową.Przerobić ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo ,aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje-około 20 min. ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Odrywając po kawałku uformować z ciasta pączek o średnicy około 5 cm Układać na stolnicy posypanej mąką do ponownego podrośnięcia . Smażyć w gorącym oleju z dwóch stron. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.Krem kokosowy rozmieszać i za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką nadziewamy pączki.Ciepłe pączki polukrować i posypać kokosem. Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.
Komentarze