Pączki domowe z marmoladą i cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szklankę ciepłego (Ale nie goracego) mleka wlać do miseczki, dodać drożdże, 1 łyżkę mąki i 2 łyżki cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
2.Szklankę mleka podgrzać na gazie z masłem (Nie gotowac). Żółtka dokładnie ubić na puszystą masę z resztą cukru.
3.Do masy jajecznej wlać rozczyn drożdżowy, cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę i ugrzane mleko z masłem. Wyrabiać ciasto drożdżowe Aż do momentu kiedy pałka będzie odchodzić od ciasta A ono będzie puszyste. Odstawić do wyrośnięcia.
4.Olej rozgrzej w rondelku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1-1.5 cm (im wyzsze tym większe pączki) wykroić krążki, nałożyć wg uznania marmolady i uformować pączka. Smażyć na oleju do momentu aż będą złoto-brązowe. Posypać cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta można dodać 1 łyżkę spirytusu lub octu wtedy pączki nie będą chłonęły tłuszczu.
Komentarze