Pączki domowe z marmoladą i cukrem pudrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i niezawodne pączki z marmoladą, spełnią każdą zachcianke dla łasuchów

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl mleka
    50g drożdży
    4 łyżki cukru
    1 łyżka oleju
    1kg mąki
    6 żółtek
    1l oleju
    300g marmolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Marmolady

Pączki domowe z marmoladą i cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę ciepłego (Ale nie goracego) mleka wlać do miseczki, dodać drożdże, 1 łyżkę mąki i 2 łyżki cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
  • 2. Szklankę mleka podgrzać na gazie z masłem (Nie gotowac). Żółtka dokładnie ubić na puszystą masę z resztą cukru.
  • 3. Do masy jajecznej wlać rozczyn drożdżowy, cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę i ugrzane mleko z masłem. Wyrabiać ciasto drożdżowe Aż do momentu kiedy pałka będzie odchodzić od ciasta A ono będzie puszyste. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Olej rozgrzej w rondelku.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1-1.5 cm (im wyzsze tym większe pączki) wykroić krążki, nałożyć wg uznania marmolady i uformować pączka. Smażyć na oleju do momentu aż będą złoto-brązowe. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można dodać 1 łyżkę spirytusu lub octu wtedy pączki nie będą chłonęły tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować