Muffiny z jagodami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffiny to deser, po który chętnie sięgają ci młodsi, jak i ci starsi członkowie rodziny.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki ciasta:

    11/2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru - ja daję 1/3 szklanki
    1/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju
    1 jajko
    1 szklanka jagód, borówek lub innych owoców - dałam 1/2 mrożonych jagód
    mleko (tyle aby dopełnić szklankę z olejem i jajkiem)

    Składniki kruszonki:

    1/3 szklanki cukru - ja daję brązowy
    1/4 kostki masła
    1/2 szklanki mąki pszennej
    kilka kropel olejku śmietankowego lub waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny z jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie kruszonki:
    Wszystkie składniki zagniatamy razem, krusząc je w rękach.
    Ja do kruszonki zawsze daję zamiast zwykłego cukru, cukier brązowy, który nadaje kruszonce lekko orzechowy smak.

    Wykonanie:
    W jednej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, sól, cukier i proszek. Do szklanki wbijamy i roztrzepujemy jajko, dolewamy oleju i dopełniamy do pełna mlekiem. Zawartość szklanki wlewamy do miski z suchymi składnikami, delikatnie mieszamy, dosypujemy owoce i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do 2/3 wysokości papilotek. Wierzch posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Świetnie sprawdzą się na rodzinnych piknikach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować