Tartaletki z mascarpone i wiśniami - deser bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki mielimy blenderem lub rozkruszamy wałkiem wkładając je wcześniej do grubego worka foliowego. Masło rozpuszczamy i dodajemy do rozkruszonych herbatników wraz z orzechami. Dokładnie mieszamy i rozkładamy do foremek do tartaletek (u mnie o średnicy 10 cm), dobrze dociskając np. dnem kieliszka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką masła, a następnie esami-floresami polewamy dno tartaletek wylepionych ciasteczkami. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i na wolnych obrotach miksera łączymy razem. Na koniec dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę. Delikatnie miksujemy do chwili uzyskania jednolitej masy. Biała czekolada nie rozpuszcza się tak ładnie jak ciemna, a przede wszystkim szybko tężeje. Nie należy zbyt długo czekać po rozpuszczeniu, z dodaniem jej do masy. Tak przygotowaną wykładamy na spody tartaletek i układamy na wierzchu wiśnie lub też na spód układamy wiśnie i między nimi wyciskamy z rękawa dekoracyjnego masę.
Porady
Jeżeli chcemy uzyskać mniej słodki deser zmniejszamy ilość białej czekolady w masie lub nawet w ogóle ją pomijamy.
Komentarze