Schab pieczony w mleku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Soczysta smaczna pieczeń. Podaję ją w formie zimnej płyty.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu (lub innej wagi)
    majeranek
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    10 ząbków czosnku
    olej
    mleko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Wędliny

Schab pieczony w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab faszerujemy ząbkami czosnku (nacinamy mięso nożem i w otwory wkładamy całe ząbki czosnku), nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie obsmażamy mięso na patelni z wszystkich stron. Obsmażone mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy mlekiem do 2/3 wysokości pieczeni. Pieczemy około 1 godziny w 180 C. Tak upieczony schab pozostawiamy w naczyniu do wystudzenia, a następnie wyciągamy go z płynu/sosu powstałego z pieczenia i przekładamy do lodówki na dobę. Ja tak upieczony schab podaję pokrojony w plasterki na kanapki, ale można też na gorąco jako drugie danie. Powstały sos z mleka można jeszcze zagęścić, gotując go dla zredukowania wody. Tak upieczony schab jest delikatny w smaku i nie jest "suchy".

Porady

Schab pieczony w mleku podaję jako wędlinę na zimno, ale można też na ciepło jako drugie danie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować