Moussaka - zapiekanka z ziemniakami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mielone mięso i smażyć do zabielenia.
Doprawić solą i pieprzem. Można dodać bazylię, rozmaryn lub inną ulubioną przyprawę do mięsa.
2.Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę 1,5-2cm.
Dodać do mięsa i smażyć 5 minut mieszając.
Podlać całość wodą, ale tylko aby całość dusić i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie z zewnątrz. Chodzi o to, aby prawie je ugotować.
3.Przełożyć całość do formy i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200stopni na 20-25 minut.
W czasie pieczenia przygotować sos.
4.Sos:
Jaja wymieszać z mąką i jogurtem na gładką masę
5.Gdy już minie 20-25 minut pieczenia, wyjąć z piekarnika i zalać sosem. Położyć na wierzch pokrojonego w plastry pomidora i wsadzić z powrotem do piekarnika.
Zapiekać aż wierzch będzie koloru złoto-brązowego.
Komentarze