Moussaka - zapiekanka z ziemniakami i mięsem

4.5 (148 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszna zapiekanka. Szybko i łatwo się robi.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Mielone mięso wieprzowo- wołowe: 0.5 kilograma
    - ziemniaki: 1.5 kilograma
    - cebula średnia: 2 sztuki
    - pomidor: 1 sztuka
    - jogurt naturalny: 400 gramów
    - jaja: 4 sztuki
    - mąka: 2 łyżki
    - sól, pieprz, przyprawy: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Moussaka - zapiekanka z ziemniakami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mielone mięso i smażyć do zabielenia.
    Doprawić solą i pieprzem. Można dodać bazylię, rozmaryn lub inną ulubioną przyprawę do mięsa.
  • Ziemniaki z mięsem 2. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę 1,5-2cm.
    Dodać do mięsa i smażyć 5 minut mieszając.
    Podlać całość wodą, ale tylko aby całość dusić i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie z zewnątrz. Chodzi o to, aby prawie je ugotować.
  • 3. Przełożyć całość do formy i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200stopni na 20-25 minut.

    W czasie pieczenia przygotować sos.
  • 4. Sos:
    Jaja wymieszać z mąką i jogurtem na gładką masę
  • Moussaka 2 5. Gdy już minie 20-25 minut pieczenia, wyjąć z piekarnika i zalać sosem. Położyć na wierzch pokrojonego w plastry pomidora i wsadzić z powrotem do piekarnika.
    Zapiekać aż wierzch będzie koloru złoto-brązowego.
  • Moussaka porcja 6. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować