Bardzo prosta i apetyczna zapiekanka łącząca w sobie węglowodany, białko i warzywa może być pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny. Jej dodatkową zaleta jest to, ze pozwala wykorzystać włoszczyznę z gotowania zupy.
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu czarnego ziarnistego i lubczyku do miękkości. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy włoszczyznę. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodka papryką. Możemy także użyć włoszczyzny z gotowania rosołu lub innej zupy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i szklimy na nim cebule pokrojone w piórka. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodka papryką.
Ziemniaki obieramy kroimy w cienkie plasterki i gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy wewnątrz masłem. Na dno wykładamy warstwę ziemniaków na nią mięso mielone a na nie włoszczyznę. Analogicznie układamy kolejne warstwy. Kończymy układając jako ostatnią warstwę ziemniaki. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w 180 stopniach C przez 25 minut.
Komentarze