Mięciutki orzechowiec z miodem - pyszne i łatwe ciasto na każdą okazję

4.3 (207 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś chcę Was zaprosić na przepyszne i łatwe ciasto - mięciutkiego orzechowca z miodem. Jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Jest ono w bardzo jesiennym klimacie. Składa się ze spodów z dodatkiem miodu, przełożonych masą budyniową na gorąco, a na górze ma grubą i porządną warstwę orzechów, które przygotowujemy z miodem i masłem. Jest mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *przepis na dużą blaszkę około 25x40cm

    CIASTO

    -3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
    -2 jajka
    -1 żółtko
    -100g miękkiego masła
    -1,5 łyżeczki sody
    -5 łyżek cukru pudru
    -4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    -3 łyżki miodu

    ORZECHY

    -400g posiekanych orzechów włoskich
    -125ml miodu
    -2 płaskie łyżki cukru pudru
    -100g masła

    MASA

    -1 litr mleka
    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
    -3/4 szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -200g masła
Wystaw ocenę:

4.3 (207 ocen)

Mięciutki orzechowiec z miodem - pyszne i łatwe ciasto na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
    W tym czasie robimy orzechy. 400g orzechów włoskich siekamy dość drobno. Do garnka dajemy masło, miód, cukier puder i podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia składników, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy-studzimy.

    Z lodówki wyciągamy ciasto, dzielimy je na 3 równe części.

    Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.

    Tak samo postępujemy z drugą częścią. Mamy mieć 2 upieczone spody
    Trzecią część ciasta również wałkujemy i dajemy na dno blaszki, wykładamy na nią przestudzone orzechy, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni-studzimy.
    Masa - do garnka dajemy 2 budynie, cukier, cukier waniliowy i 1 litr mleka, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
    Dodajemy masło, wszystko mieszamy do połączenia i rozpuszczenia masła

    Gorącą masą przekładamy spody. Spód z orzechami ma być na górze.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Ostudzone ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia pięknie się kroi.
    I gotowe :) Bardzo polecam jest pyszne.

    Zapraszam na film powyżej w galerii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować