Ciasto Knoppers bez pieczenia-pyszne i łatwe

4.37 (187 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto bez pieczenia inspirowane znanym wafelkiem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • blaszka około 24x35cm

    MASA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA

    -200g masła
    -1 szklanka mleka w proszku pełnego
    -300g kremu czekoladowego np nutella
    -1 łyżka ciemnego kakao
    -1,5 szklanki posiekanych orzechów arachidowych, laskowych lub włoskich

    MASA MLECZNA

    -250ml mleka
    -2,5 szklanki mleka w proszku pełnego
    -0,5 szkl cukru
    -200g masła

    POLEWA

    -100g czekolady mlecznej lub deserowej
    -pół łyżki ciemnego kakao
    -25g masła
    -4 łyżki mleka

    DODATKOWO

    -około 400g herbatników
    -orzechy do posypania *opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.37 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto knoppers bez pieczenia-pyszne i łatwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto Knoppers bez pieczenia 1. Na początek robimy masę czekoladowo-orzechową. Masło ucieramy na uch, dodajemy do niego krem czekoladowy i wszystko miksujemy.
    Następnie dodajemy łyżkę kakao,szklankę mleka w proszku i 1,5 szklanki posiekanych orzechów.
    Wszystko miksujemy Masa jest bardzo gęsta, chwilkę ją trzeba pomiksować.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników.


    (jeśli chcecie by herbatniki były mięciutkie polecam je namaczać w mleku) ja tego nie robiłam, więc moje były lekko chrupkie, ale z czasem zmiękły :)

    Na herbatniki wykładamy masę, rozsmarowujemy ją delikatnie, tak by herbatniki się nie podnosiły)

    Na masę dajemy drugą warstwę herbatników.

    Przechodzimy do masy mlecznej.

    W garnku zagotowujemy 250ml mleka i pół szklanki cukru-studzimy.


    Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy wciąż miksując ostudzone mleko z cukrem, następnie dodajemy mleko w proszku, wszystko miksujemy. Masa uzyska piękną, gładką konsystencję.

    Masę mleczną wykładamy na herbatniki,wyrównujemy i układamy trzecią warstwę herbatników.

    Składniki na polewę dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
    Polewamy ciasto, ja dodatkowo posypałam orzechami.
    Ciasto powinno postać w lodówce kilkanaście godzin, by wszystko namiękło.
    Ciasto jest bardzo stabilne, masy konkretne, sztywne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować