Makowiec

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Makowiec, czy zawsze musi wyglądać tak samo ? Mój makowiec odbiega od tradycyjnego i nie ma nic wspólnego z gwiazdą, aczkolwiek na swój sposób wygląda ciekawie :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 3,5 szkl.mąki pszennej
    2/3 szkl.cukru pudru
    25g świeżych drożdźy
    2 łyżki rozpuszczonego masła roślinnego
    1/2 szkl.mleka ciepłego
    3 jajka
    puszka maku
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Drożdżówka Desery

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec 1. W połowie mleka rozpuszczmy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut do czasu aż drożdźe zaczną pracować.
    Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy roztopione masło, jajka, szczyptę soli, resztę mleka i zaczyn. Wszystko wyrabiamy na elastyczne ciasto do czasu aż przestanie się klieć do rąk / w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na 6 części, każdą z nich rozwałkowujemy na placek smarujemy masą makową i zawijamy jak naleśnik.
  • Makowiec 2. Układamy na blaszce 3 naleśniki obok siebie tak, żeby stykały się bokami, na nich układamy 2 naleśniki i na samej górze pośrodku układamy 6 makowy naleśnik. Wszystko smarujemy rozmąconym jajkiem.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp.180 stopni przez około 50 minut na środkowej półce. Pyszności. Nie doczekał polukrowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować