Makowiec, czy zawsze musi wyglądać tak samo ? Mój makowiec odbiega od tradycyjnego i nie ma nic wspólnego z gwiazdą, aczkolwiek na swój sposób wygląda ciekawie :)
1.W połowie mleka rozpuszczmy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut do czasu aż drożdźe zaczną pracować.
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy roztopione masło, jajka, szczyptę soli, resztę mleka i zaczyn. Wszystko wyrabiamy na elastyczne ciasto do czasu aż przestanie się klieć do rąk / w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na 6 części, każdą z nich rozwałkowujemy na placek smarujemy masą makową i zawijamy jak naleśnik.
2.Układamy na blaszce 3 naleśniki obok siebie tak, żeby stykały się bokami, na nich układamy 2 naleśniki i na samej górze pośrodku układamy 6 makowy naleśnik. Wszystko smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp.180 stopni przez około 50 minut na środkowej półce. Pyszności. Nie doczekał polukrowania.
Komentarze