Luksusowa tarta z advocatem, białą czekoladą i płatkami migdałowymi

4.5 (140 ocen)

  • 40 min

Kiedyś jadłam takie ciasto, ale nie miałam przepisu i spróbowałam odtworzyć. Wyszło jeszcze lepsze :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    130 g masła o temperaturze pokojowej
    pół łyżeczki soli
    35 ml mleka o temperaturze pokojowej
    175 g mąki pszennej
    pół łyżeczki cukru pudru
    1 żółtko

    Krem advocatowy
    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    100 ml advocatu
    150 g startej białej czekolady

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki
    300 ml śmietany kremówki 36%
    śmietanfix
    3 łyżki cukru pudru
    garstka płatków migdałowych do posypania


Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Luksusowa tarta z advocatem, białą czekoladą i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
    Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
    Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu.
    Wyjąć z piekarnika, wystudzić

    Krem advocatowy
    Serek mascarpone umieścić w naczyniu lub misie miksera. Dodać advocaat i zmiksować na gładką masę, bez grudek. Dodać białą czekoladę i zmiksować do połączenia.

    Śmietanę ubić ze śmietanfixem i pudrem

    Na wystudzony kruchy spód wyłożyć dżem, rozprowadzić i wyrównać. Na wierzch położyć krem z advocatem. Na krem położyć bitą śmietanę i posypać płatkami migdałowymi oraz startą białą czekoladą

    Trzymać w lodówce



Porady

Tańsza i szybsza wersja to: ciasto kupne- sprzedawane jest w rolce jak francuskie (nie mrożone). krem advocatowy z paczki np dr Oetkera Ciasto jest tak samo pyszne jak swoje a zaoszczędzicie czas i pieniądze :) Czasem można sobie pomóc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować