Tarta limonkowa z białą czekoladą

4.5 (159 ocen)

  • 45 min

Przepyszna tarta bez pieczenia przygotowana z herbatników z obłędnym kremem z białej czekolady z limonką, poleca się na deser :)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 małe opakowanie herbatników (150 gram )
    125 gram masła
    Krem z białej czekolady:
    150 ml śmietany 30 %
    2 białe czekolady
    Skórka otarta z ½ limonki
    Sok z ½ - 1 limonki w zależności od gustu
    1 limonka (do dekoracji – opcjonalnie )
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta limonkowa z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki rozkruszamy na proszek za pomocą blendera lub wałka i przekładamy je do salaterki. Do pokruszonych herbatników wlewamy przestudzone masło i za pomocą łyżki mieszamy starannie wszystkie składniki.

    Ciasto przekładamy do silikonowej formy do tart i ręką wyłapujemy starannie brzegi i dno foremki. Tak przygotowany spod wstawiamy na 30 minut do lodówki.

    Krem: do małego rondelka wlewamy śmietanę i podgrzewamy ją na małym ogniu (UWAGA! Nie może się zagotować ).

    Kiedy śmietana nam się podgrzeje dodajemy do niej połamaną białą czekoladę i skórkę z limonki – mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści. Kiedy składniki dokładnie się połączą do kremy wciskamy sok z limonki ( ja dałam sok z 1 całej ale możemy jego ilość dostosować do własnych upodobań smakowych ).

    Ostawiamy na bok do przestygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylewamy na niego przestudzony krem i wstawiamy z powrotem na minimum 3-4 godziny do lodówki a najlepiej na całą noc.

    Przed podaniem tartę dekorujemy plasterkami limonki, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada Limonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować